Moje dete nema pojma engleski. Ovo se ja hvalim, ozbiljno…

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jutro, kafa, sajt B92 i jedan od onih tekstova koji počinju se „Evo kada je pravo vreme…“ , u ovom slučaju –  da upišete svoje jadno dete da uči engleski.

Intervju je, a to govori dosta o kredibilitetu teksta, sa direktorkom neke privatne škole za engleski jezik. Taman posla da je njoj u interesu da kaže išta drugo osim da je pravo vreme svako vreme, a najbolje što ranije, čim prođe onih famoznih 40 dana, svaka druga pelena da se menja na engleskom, molim vas.

Malo karikiram, ali ja sad ovde izražavam svoj protest, i uopšte me nije mnogo briga što to neće ništa promeniti. Podeliću ovde svoje iskustvo i izneti svoj stav, i nadam se da će to značiti nešto barem onima koji nemaju novca ili  ne vide razloga da svojoj deci plaćaju svakakve besmislice i otimaju vreme od obične dečije igre koja, budući čista mašta i improvizacija – mnogo više čini za njih od toga kako se na na engleskom jeziku kaže ovo ili ono.

Mi smo Luku odveli u neku školicu kad je imao četiri godine, pošto on tada nije imao nikakvih drugih aktivnosti, a imali smo u vidu da ćemo uskoro ići u NY kod mog brata, pa da „pokupi“ barem nešto sa čime bi mogao da barata u komunikaciji sa decom tamo. Nije to bila greška ali prosto nije bilo korisno – išao je on  tamo rado jer je obožavao svoju učiteljicu i drugare i to je sve – ali ništa nije naučio mnogo a i deca kad se nađu zajedno nađu način da komuniciraju i bez rečnika i gramatike. Tako je i bilo kad smo otišli u NY.

On sad ide u školu i tamo ima engleski – ali on i dalje ne zna ništa, ozbiljno vam kažem. Ne pitam šta rade na časovima jer me ne zanima još uvek. Zašto?  Ja sam počela učiti engleski sa deset godina. Sa osamnaest sam mogla držati časove osnovcima, ne preterujem. Onaj ko hoće, samo u školi može da ga nauči odlično. Pa čak i da mu zatreba dodatna pomoć u nekom segmentu gramatike ili rečnika – to ne treba da bude „dupla nastava“, i svakako ne već u prvoj godini života. Sačuvaj me bože. Samo se treba zapitati zašto se to radi i kome to koristi ? Zdravo i srećno dete će bolje učiti i biti uspešnije u životu od preopterećenog deteta koje nikako da doraste roditeljskim očekivanjima. „Ako ja ne znam ti ćeš znati“. U redu, ali polako.

Mislim da je mnogo bolje novac koji se daje za te časove, i razne druge obuke  preusmeriti u „fond“ obezbeđivanja pomoći u kući oko raznih banalnih čišćenja, pranja, peglanja i sličnog – a onda bi mogli roditelji da sednu sa decom i odgledaju zajedno Sunđer Boba ili šta već vole, ili spreme zajedno palačinke ili igraju karte ili da svako radi nešto svoje u tišini i svi se osećaju dobro i ispunjeno, i kad neko poželi nešto da kaže ili pita, onaj drugi je tu da odgovori…I tako da to ide.

I da, znam –  lako je meni.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#595959″][vc_custom_heading text=”Pogledajte naše coaching (koučing) alate i vežbe” font_container=”tag:h2|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-book” icon_size=”32″ icon_animation=”pulse” title=”Besplatni coaching alati” read_more=”title” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.thecoachingtoolscompany.com%2Ffree-coaching-exercises%2F%3F|||” hover_effect=”style_3″ pos=”square_box” box_border_style=”solid” box_border_width=”3″ box_border_color=”rgba(201,201,201,0.64)” box_bg_color=”rgba(221,149,42,0.38)” title_font_style=”font-weight:bold;” desc_font_style=”font-style:italic;”]Ovde su besplatni koučing alati  koje, ako niste sigurni kako biste to uradili sami –  možete od mene dobiti prevedene i sa podacima vašeg coaching biznisa. Da navedem samo neke:

  1. Točak života;
  2. Prva sesija;
  3. Blanko točak života;
  4. List – podaci o klijentu templejt;
  5. Brainstorming templejt – šta raditi više a šta manje u životu i kako početi;
  6. 21 pitanje za izuzetno postavljanje ciljeva klijenta;
  7.  Efekti stresa – mini poster ovde
  8. BIznis coaching – šta sve tolerišemo na radnom mestu, i mnoge druge

[/bsf-info-box][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-cogs gears” icon_size=”32″ icon_animation=”pulse” title=”Alat za koučing zanat” read_more=”title” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.thecoachingtoolscompany.com%2Fproducts%2Fbuy-everything%2F%3Fwpam_id%3D2127|||” hover_effect=”style_3″ pos=”square_box” box_border_style=”solid” box_border_width=”3″ box_border_color=”rgba(201,201,201,0.64)” box_bg_color=”rgba(221,149,42,0.38)” title_font_style=”font-weight:bold;” desc_font_style=”font-style:italic;”]U nastavku su setovi coaching (koučing) vežbi koncipirani po tematskim oblastima coaching-a. Nezamenljive su, jednom kad ih probate. Cene su na sajtu, moguće ih je kupovati i pojedinačno mada je, s moje tačke gledišta – bolje kupiti komplet jer nikad ne znate “sa čime” će vam klijent doći.
Sa ovim vežbama ste spremni na sve.

Svaki set je predviđen za editovanje  – drugim rečima, kada kupite šta vas zanima – mogu ja da vam ih prevedem ako niste sigurni koliko dobro biste to sami uradili, kao i da ubacim podatke o vama i  vašem coaching biznisu (vežbe su “editable, brandable”), a možete dobiti moju pomoć i kod same kupovine.[/bsf-info-box][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#595959″][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *