Nije šija nego vrat. Od celog zrna.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]U čemu je tajna da napravite testo od integralnog brašna a da to bude ukusno kao od belog brašna?

Nakon godina eksperimentisanja i isprobavanja raznih zdravih recepata , tužna što mi je toliko trebalo,  kažem – u jogurtu, izgleda…

Slučajno, od jedne sposobne i inventivne gospođe Edine – nakon što pojedoh brdo njenih uštipaka i ne bi me sramota ni malo  –  dobijem recept.  Samo jogurt, brašno, jaje, prašak za pecivo i šećer. Prosto k’o pasulj. Kažu, ubaciti unutra i malo rakije da ne upija ulje. Ona je to pravila sa belim brašnom i kad sam došla kući krenem ja optimistično u poduhvat da ih napravim sa onim što ja imam u kući, ne očekujući previše. Ipak ja ne odustajem tako lako ni od čega…

Ovseno brašno, žuti šećer, i ostalo kako treba umešam. I bude fantastično. Ali stvarno.

To je i razlog što sad ovo pišem  – ako su vam deca navikla na beli hleb, nije im lako ponuditi nešto kvalitetnije, jer jednostavno neće. Pošto su isuviše mali da bi shvatili zašto je to korisnije (da se ne lažemo, ni dosta odraslih nije baš načisto s tim) onda to mora da bude ukusno, to je broj jedan.

Broj dva je takođe vrlo važan – kad im nudite istu stvar koju već jedu, ali sa zdravijim sastojcima, ako ste obezbedili prvi uslov – ukus, drugi mora biti taj da je nazovete drugačije. Obavezno.

Na primer, Lukini drugari iz naše  ulice koji inače jedu palačinke isključivo od belog brašna kod kuće, jedu moje „slatke lepinje“ od ovsenog brašna jer ih ja tako zovem da ne bismo imali terminološku zbrku  i obavezno su prelivene medom, jer –  bože moj –  takve su te slatke lepinje. Nema kremova i džemova… Onako su debeljušne i sasvim male, kao tortilje.

Realno, i ukusom i izgledom – to i jeste  sasvim „nov proizvod“, koji opravdava drugačije ime.

A sad recept:

Konkretno, pomešate tri jaja (originalni recept kaže dva, ali zbog vrste brašna…), 300ml jogurta, prašak za pecivo, supenu kašiku žutog šećera, vanilin šećer i brašna koliko da bude polutečno-polugusto, pojma nemam kako to da objasnim. Ko razume znaće. Izgledalo je kao na slici:

Inače, kad su ta brašna integralna u pitanju, – neka su grublje a neka finije mlevena. Nađite ovo drugo, nije teško, sad ih ima na svakom ćošku, i to koristite.

Sad to treba pržiti u ulju. Pržene uštipke sam ocedila na papiru i prelila medom. Njam.

Ipak, nakon toga sam se “ohrabrila”  i  stavila  smesu u mali tiganj premazan maslacem, kao što ja  inače pravim palačinke, i  ispala mi je jako ukusna slatka tortilja – samo sa dosta manje kalorija nego onaj uštipak koji je malopre  iz ulja izašao…Stvar je u tome da, ako su ovako u tiganju, bez ulja mnogo , moraju da budu  na baš laganoj “vatrici” i da se peku odnosno prže nešto duže. Dok ne budu ovakve:

Usput, kad bi se šećer izostavio sigurna sam da bi ovo bili ukusni slani uštipci odnosno tortilje, kako god da ih nazovete. To nisam još probala…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#595959″][vc_custom_heading text=”Pogledajte naše coaching (koučing) alate i vežbe” font_container=”tag:h2|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-book” icon_size=”32″ icon_animation=”pulse” title=”Besplatni coaching alati” read_more=”title” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.thecoachingtoolscompany.com%2Ffree-coaching-exercises%2F%3F|||” hover_effect=”style_3″ pos=”square_box” box_border_style=”solid” box_border_width=”3″ box_border_color=”rgba(201,201,201,0.64)” box_bg_color=”rgba(221,149,42,0.38)” title_font_style=”font-weight:bold;” desc_font_style=”font-style:italic;”]Ovde su besplatni koučing alati  koje, ako niste sigurni kako biste to uradili sami –  možete od mene dobiti prevedene i sa podacima vašeg coaching biznisa. Da navedem samo neke:

  1. Točak života;
  2. Prva sesija;
  3. Blanko točak života;
  4. List – podaci o klijentu templejt;
  5. Brainstorming templejt – šta raditi više a šta manje u životu i kako početi;
  6. 21 pitanje za izuzetno postavljanje ciljeva klijenta;
  7.  Efekti stresa – mini poster ovde
  8. BIznis coaching – šta sve tolerišemo na radnom mestu, i mnoge druge

[/bsf-info-box][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-cogs gears” icon_size=”32″ icon_animation=”pulse” title=”Alat za koučing zanat” read_more=”title” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.thecoachingtoolscompany.com%2Fproducts%2Fbuy-everything%2F%3Fwpam_id%3D2127|||” hover_effect=”style_3″ pos=”square_box” box_border_style=”solid” box_border_width=”3″ box_border_color=”rgba(201,201,201,0.64)” box_bg_color=”rgba(221,149,42,0.38)” title_font_style=”font-weight:bold;” desc_font_style=”font-style:italic;”]U nastavku su setovi coaching (koučing) vežbi koncipirani po tematskim oblastima coaching-a. Nezamenljive su, jednom kad ih probate. Cene su na sajtu, moguće ih je kupovati i pojedinačno mada je, s moje tačke gledišta – bolje kupiti komplet jer nikad ne znate “sa čime” će vam klijent doći.
Sa ovim vežbama ste spremni na sve.

Svaki set je predviđen za editovanje  – drugim rečima, kada kupite šta vas zanima – mogu ja da vam ih prevedem ako niste sigurni koliko dobro biste to sami uradili, kao i da ubacim podatke o vama i  vašem coaching biznisu (vežbe su “editable, brandable”), a možete dobiti moju pomoć i kod same kupovine.[/bsf-info-box][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#595959″][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *