Kad plače, ja ga zagrlim, šta god da (ni)je uradio

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Želite li da vam deca budu srećniji ljudi, zadovoljniji svojim životom? Naravno, kakvo pitanje.

Univerzitetski koledž iz Londona se pozabavio izučavanjem odraslih ljudi koji su zadovoljni svojim životom i koji sebe smatraju  srećnim , i došao do zaključka da su svi oni imali jedno zajedničko   – roditelje vrlo malo sklone kontroli. To su roditelji koji su pokazivali deci toplinu i emocije i koji su bili tu za njih, bez preteranog kriticizma.

Na suprotnoj strani, deca roditelja koji su kontrolisali i nadgledali svaki njihov korak (da ne padnu, slučajno, i povrede koleno, na primer…) imaju značajno niži nivo zadovoljstva svojim životom u celini.  Kao da nije dosta što koleno krvari, nego još i mama ljuta. Jadničak.

 Psihološka kontrola, u smislu ovog članka, znači, na primer : ne dozvoljavanje deci da sama odluče bilo šta, narušavanje njihove privatnosti i podsticanje zavisnosti od roditelja (to je ono kad im ne date da sami idu negde ili sami urade nešto govoreći im kako će to loše da se završi, a i zašto bi to radili sami kad ste vi tu da pomognete i nadgledate, je l’ te ?!)

Da ne biste pomislili da je ovo jedan od onih pusti-ih-da-rade-šta-hoće neprihvatljivih tekstova, treba naglasiti da se  psihološka kontrola iz prethodne rečenice razlikuje  od kontrole ponašanja (kada im kažemo da se rade domaći zadaci, pomažu u kući, koje je vreme dolaska kući uveče i slično). Ovde roditelji postavljaju granice ponašanja, ne osećanja.

Odrasli ljudi, koji su kao deca imali roditelje sklone psihološkoj kontroli, ili jednog od njih, obično ih  opisuju ovako: “Pokušao/la je da kontroliše sve što radim”, ili “Pokušao/la je da potpuno zavisim od nje/njega”.

Psihološka kontrola je kad mu, naprimer, roditelji uskraćuju svoju ljubav i naklonost ukoliko ne uradi ono što oni žele. Ključ psihološke kontrole je da povređuje samu suštinu detetovog bića, ono što on jeste, ne ponašanje.

Kontrola ponašanja ja kad dete ne radi domaći zadatak ili ne sprema ispit – možda neće dobiti igricu, možda neće  otići na zimovanje s drugarima – ali ga mama i tata i dalje vole i to mu stavljaju do znanja. Zna se zašto nešto ne može. Zato što ne završava obaveze. I zna se zašto su te obaveze važne, i zna se da svako  ponašanje ima svoju  posledicu u svetu odraslih za koji se spremaju.

Moj mali primer – ne mora biti referentan, ali ja se zaista trudim da obuzdam svoju “strast za kontrolom” . Kad se ja posvađam sa sinom, nebitno oko čega, na primer – što je otišao kod drugara preko puta i nije ispoštovao dogovor da se javi prvo, on obično krene da plače jer mu teško pada što se ja ljutim, i imamo ritual da, kad god se naljutim  na njega – on dođe da ga zagrlim. I ja to uvek uradim. Ja sam ljuta, ali ga utešim. I ne zna se koje od nas srećniji zbog toga. Daleko od toga da to znači da ja ne mislim što sam rekla. Ne. To meni i njemu znači da ja shvatam da se takve stvari dešavaju i da se verovatno neće ponoviti. Ispostavi se da se zaigrao i zaboravio, ja kažem onda ok, dešava se to i meni, zaboravim stvari – drugi put pokušaj da ispoštuješ dogovor. I on se stvarno potrudi. Iz trećeg puta će uspeti, pa šta ?! I kad smo deca i kada odrastemo –  život je neprekinuta serija pokušaja i pogrešaka, zašto onda deca ne bi grešila? Pa oni su “najpozvaniji” , tako mali…

 

Kad sam ja bila dete, moji roditelji nisu hteli ni da razgovaraju sa mnom kad su mislili da nešto ne radim kako treba, a kamo li da me zagrle i uteše kad plačem zbog toga. Taman posla. Morali su da mi pošalju poruku da me ne vole osim ako ne radim što se očekuje, valjda da ne smem da grešim, šta li…To je u redu jer oni nisu znali da to ne valja. Mi sada mnogo više “možemo da znamo” i nema opravdanja. I zato se ja trudim puno i čitam puno. Moram.

Ako dete im dobru vezu sa roditeljima, ono u kasnijem životu i  samo stvara dobre veze s drugim ljudima, i obrnuto. Roditelji su  naša baza iz koje krećemo u ispitivanje sveta. Deca roditelja koji su ih psihološki kontrolisali manje su sposobna da kontrolišu sebe u bilo kom smislu  kasnije, što im utiče na odnose sa ljudima i kvalitet života – da zatvorimo krug. Oni koji su imali brižne roditelje imaju drugačiji život. Pod “brižnim” se ovde podrazumevaju roditelji koje deca kasnije, kao odrasli ljudi, opisuju da su “…bili u stanju da razumeju moje brige i probleme” ili da su “…mi otvoreno pokazivali svoju  ljubav”.

Kako da pokažete da vam je stalo?  Lako.

  • Ako postavljate granice i očekivanja – objasnite ZAŠTO to radite. A onda slušajte vi njih, šta kažu na to. Stvarno ih slušajte i čujte šta vam govore. Neka znaju da poštujete njihovo mišljenje – poštovanje je znak ljubavi.
  • I jako se potrudite da im date što je više izbora moguće – iz tih izbora proizaći će i određene posledice. Što pre to nauče to bolje. A to vam je cilj – da što pre postanu sposobni i nezavisni kao odrasli ljudi, što je recept zadovoljstva i mera uspeha u životu.

 

Je li vam to cilj ?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#595959″][vc_custom_heading text=”Pogledajte naše coaching (koučing) alate i vežbe” font_container=”tag:h2|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-book” icon_size=”32″ icon_animation=”pulse” title=”Besplatni coaching alati” read_more=”title” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.thecoachingtoolscompany.com%2Ffree-coaching-exercises%2F%3F|||” hover_effect=”style_3″ pos=”square_box” box_border_style=”solid” box_border_width=”3″ box_border_color=”rgba(201,201,201,0.64)” box_bg_color=”rgba(221,149,42,0.38)” title_font_style=”font-weight:bold;” desc_font_style=”font-style:italic;”]Ovde su besplatni koučing alati  koje, ako niste sigurni kako biste to uradili sami –  možete od mene dobiti prevedene i sa podacima vašeg coaching biznisa. Da navedem samo neke:

  1. Točak života;
  2. Prva sesija;
  3. Blanko točak života;
  4. List – podaci o klijentu templejt;
  5. Brainstorming templejt – šta raditi više a šta manje u životu i kako početi;
  6. 21 pitanje za izuzetno postavljanje ciljeva klijenta;
  7.  Efekti stresa – mini poster ovde
  8. BIznis coaching – šta sve tolerišemo na radnom mestu, i mnoge druge

[/bsf-info-box][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-cogs gears” icon_size=”32″ icon_animation=”pulse” title=”Alat za koučing zanat” read_more=”title” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.thecoachingtoolscompany.com%2Fproducts%2Fbuy-everything%2F%3Fwpam_id%3D2127|||” hover_effect=”style_3″ pos=”square_box” box_border_style=”solid” box_border_width=”3″ box_border_color=”rgba(201,201,201,0.64)” box_bg_color=”rgba(221,149,42,0.38)” title_font_style=”font-weight:bold;” desc_font_style=”font-style:italic;”]U nastavku su setovi coaching (koučing) vežbi koncipirani po tematskim oblastima coaching-a. Nezamenljive su, jednom kad ih probate. Cene su na sajtu, moguće ih je kupovati i pojedinačno mada je, s moje tačke gledišta – bolje kupiti komplet jer nikad ne znate “sa čime” će vam klijent doći.
Sa ovim vežbama ste spremni na sve.

Svaki set je predviđen za editovanje  – drugim rečima, kada kupite šta vas zanima – mogu ja da vam ih prevedem ako niste sigurni koliko dobro biste to sami uradili, kao i da ubacim podatke o vama i  vašem coaching biznisu (vežbe su “editable, brandable”), a možete dobiti moju pomoć i kod same kupovine.[/bsf-info-box][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#595959″][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *