“Šta ko je rekao – JA sam rekao !!”.

Mislim da je najveća i  najbolja stvar koju deci možemo dati – samopouzdanje.

Ništa drugo (ni izgled ni obrazovanje ni vrednosti) ne može im  pomoći TOLIKO koliko sigurnost u sebe i svoj sud i u najgorim situacijama u životu.

Znam mnogo odraslih koji ne smeju i ne mogu da se usprotive većini i da se zauzmu za sebe kad treba, a kasnije, kad dođu kući ide ono kao u vicu  kad zec ogledalu govori, nakon par popijenih pića: “Šta  ko je rekao – JA sam rekao !!”.

Mnogi od vas će znati  na šta mislim – kakvi treba da budete da biste rekli da nećete da probate nešto a svi ostali u društvu hoće? Psihoaktivne supstance će  začas “nadomestiti” ono što roditelji ne daju – zavisnici se regrutuju iz redova nedovoljno voljene i u svoj sud nesigurne dece…

Ali, kako to uraditi?

Čuli ste verovatno da su pohvale čudesno sredstvo postizanja dobrih stanja i kod odraslih i kod dece.

E, to.

To je važno, pri čemu treba imati u vidu jedan detalj: kad hvalite, navedite konkretno zašto je pohvala (“…odlično si napisao/la ovaj sastav” a ne: “…ti si mamin genije”). Ako su pohvale uopštene, mali genije će prestati da ih uzima za ozbiljno i ništa niste uradili.

Kad dete uspe u nečemu u šta je uložilo neki trud, pohvala treba da stigne i tada ono ima osećaj postignuća i treba da bude pohvaljeno kako bi i drugi put uradilo isto.

Pohvala za dobar rad ima mnogo više efekta nego kritika za loš – i ovo je najvažnija stvar koju je, znam iz sopstvenog iskustva, teško sprovesti u delo, ali deluje !!! 

Juče sam zamolila Luku da uzme džoger  kojim se lako briše pod i obriše njime dnevnu sobu – malčice mi je trebalo samokontrole da NE kažem na koliko mesta je preskočio da očisti  i samo sam rekla kako on meni puno pomaže u kući i koliko sam srećna zbog toga – ostatak dana je radio sve što se do njega tražilo, “na krilima” te pohvale.

Prvo, bila sam ponosna na SEBE što sam uspela da ga samo pohvalim za dobro, i da ne spomenem mane njegovog malog projekta džogiranja. Drugo – on je bio srećan i sasvim sigurno će i drugi put uzeti da počisti, i svaki put će biti sve bolje. Dobar je bio taj osećaj da učim s njim i da smo oboje sve bolji…

Win-win situacija ? Definitivno.

A kažu da još više efekta ima pohvala iz druge ruke, kada nekoga citiramo, ili kada sebe citiramo, na primer: “Rekao mi je…da si sjajno ….” ili “Pričala sam …kako si sjajno počistio sobu”.

Sve ovo možemo primeniti i kod nas odraslih, uvek i bez izuzetka. I učinićemo da se druga osoba oseća posebno i dobro u našem društvu, što često želimo a ne znamo kako…

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *