Šta znači kad stalno iste greške praviš ?

1. Ako ti je teško odlučiti u kojem restoranu jesti, koji auto ili komad nameštaja kupiti – ti svakako nisi (hopefully😊) neko ko donosi odluke u firmi u kojoj radiš; a ukoliko ti se potreba da odlučuješ ipak nekako nametne (čudnim putevima koje kosmos ima kad nam šalje ono od čega strahujemo) ti ćeš se više na tihoj vatrici peći nego raditi.

2. Ako nemaš to što je potrebno (?) da kažeš “ne mogu, neću, kasnije ću” – tebe će podjednako opterećivati zahtevi i članova porodice, uže i šire, kao i šefova na poslu. Bez razlike;

3.  Ako ne znaš kako se drži fokus na onome što je važno i kako se, imajući to u vidu, organizuje vreme – „razvlačiće“ te na sve strane, svuda ćeš kasniti, i poslovno i privatno. Telefon će zvoniti, distrakcije će se sa svih strana pojavljivati, nećeš znati čega prvo da se „dohvatiš“. Da li je reč o poslovnoj obavezi ili o posetama familiji, kupovini kupusa za kiseljenje – nebitno je. Posledica: hoćeš svima da ugodiš, a niko zadovoljan – ti ponajmanje. Ovo je u direktnoj vezi sa tačkom 2.

3. Ako ne znaš kako se drži fokus na onome što je važno i kako se, imajući to u vidu, organizuje vreme – „razvlačiće“ te na sve strane, svuda ćeš kasniti, i poslovno i privatno. Telefon će zvoniti, distrakcije će se sa svih strana pojavljivati, nećeš znati čega prvo da se „dohvatiš“. Da li je reč o poslovnoj obavezi ili o posetama familiji, kupovini kupusa za kiseljenje – nebitno je. Posledica: hoćeš svima da ugodiš, a niko zadovoljan – ti ponajmanje. Ovo je u direktnoj vezi sa tačkom 2.

Ja se zalažem za holistički pristup životu: u tom smislu – ne vidim razliku u poslovnom i privatnom okruženju u smislu da i jedno i drugo podrazumevaju iste veštine.

Zašto ?

Jer i tamo i ovamo imate ljude.

Ako sopstvenom detetu ili partneru nešto ne umete odbiti ili objasniti, saopštiti bez vike i nervoze – nemoguće da ste na poslu dobar kolega i (potencijalni) šef iz snova.  

Nema šanse.

Isto tako verujem da istovremeno treba lečiti i fizičke i emotivne tegobe – da je potpuno plitko i lišeno ikakvog promišljanja uverenje da će lečenje fizičkih simptoma izlečiti i uzrok koji je negde gore – u tačkama 1, 2 ili 3.

Lekcije koje ne naučimo dolaze nam iznova, u obliku istog tipa ljudi, iskustava, i istih simptoma bolesti.

Kako ćeš prepoznati nenaučene lekcije ?

Pa – po ponavljanju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *