Kako doneti odluku i ne zažaliti

Ovo je čuvena Dekartova šemica za donošenje odluka koje neće da se donesu same ili kako da nepogrešivo doneseš odluku tipa otići ili ostati i da posle ne zažališ, šta god da bude.

Uzmeš lepo papir i podeliš ga na četiri kvadrata

U kvadrat gore levo upišeš šta DOBIJAŠ  ako doneseš odluku da promeniš to nešto – promeniš posao, ako se razvedeš, ako odlučiš da se preseliš (uslovi, plata, osećaj koji imaš kad ideš na posao, nove mogućnosti koje se otvaraju,osećaj kada imaš drugačiju emotivnu vezu s nekim, i slično….).

Kvadrat gore desno

Kvadrat gore desno je namenjen spisku stvari koje su DOBRE U TVOJOJ TRENUTNOJ situaciji kakva jeste – sve ono što te “drži”⏹️ tu gde si, zbog čega je odluka teška : piši sve što voliš u svom životu bez te promene na kju se možda spremaš.

Kvadrat dole levo

Dole levo upisati POSLEDICE ukoliko se odlučiš na promenu▶️ – čega ćeš se odreći ? Ovo ne bi trebalo da se poklapa sa spiskom iz tačke 2.

Kvadrat dole desno

Kvadrat dole desno rezervisan je za stvari koje PROPUŠTAŠ da budeš, osetiš, radiš, imaš u životu – ako ostaneš tu gde si sad.

Upozorenje !

često se desi da barem jedan odgovor od ova četiri “pravi problem”, ne pojavljuje se lako – često je to zadnje pitanje koje ZBUNJUJE SVESNI UM. Nekima je trebalo par dana, nekima par nedelja da skupe sva četiri odgovora. Ali vredi.
Posle se ne osvrćeš, job DONE !

Kod važnih odluka podrška je najvažnija

Porazgovarajmo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *